
ROT
Velkommen til vernissage torsdag 22. August kl 18-20
Rot er Morten Slettemeås´ 34. separatutstilling. Rot betyr flere ting, både på norsk og på andre språk. Denne rotfestede tvetydigheten finner vi igjen i Morten Slettemeås sine malerier. Tidløse, men likevel samtidige. Personlige, men åpne. Og forankret i en kunsthistorisk tradisjon.
Flere av motivene er hentet fra hjemtraktene, uten at han ser maleriene som «telemarkskunst». Dette begrepet skal Egedius, Skredsvig og Kihle få ha i fred.
Slettemeås trekker gjerne frem modernistene som sin viktigste inspirasjonskilde: Bonnard; Matisse; Cézanne; Gauguin og Karsten. Morten Slettemeås er mer opptatt av maleriske fremstillinger av naturen enn naturen i seg selv. Dette bidrar nok til at han holder sin indre romantiker i sjakk og fokuserer på det faglige, og lar maleriet overta på egne premisser.
Fjorårets prosjekt i Krutthuset i Maridalen hvor han sto utendørs og malte et drøyt 3 x 9 meter langt maleri, er vel det nærmeste han har vært i symbiose med naturen rundt seg. Jane Trilogy vakte stor oppmerksomhet, og resulterte i både utstilling og kunstbok.
I teksten hevder billedkunstner og professor Sverre Wyller at figurene havner i en birolle: De må bare være der, sier Slettemeås, på spørsmål om hvorfor han maler figurer. Men malerisk sett brytes figurene ned av overlappende fargeflater i bildene hans og inngår som elementer i komposisjoner som minner om en all-over-tilnærming til maleriet, slik den abstrakte ekspresjonisme ble beskrevet på 50-tallet. I en slik tilnærming blir alle delene av lerretet tillagt like stor oppmerksomhet, og ingen enkeltformer får prioritet. (...) Det er en friksjon mellom to typer persepsjon i Morten Slettemeås´ bilder, og dette ønsker han tydeligvis å beholde. (...) Ansiktene er av og til redusert til en tegning – men med et blikk som fra en fjern fortid.
Morten Slettemeås er født 1975 på Gvarv i Telemark, og utdannet ved Einar Granums Kunstfagskole og Statens Kunstakademi. Han bor og arbeider i Oslo. Han har hatt en rekke utstillinger i inn- og utland, og er representert i offentlige og solide privatsamlinger, som Oslo kommunes Kunstsamling, Samfunnshus Vest, Skagen Fondene, Kulturrådet, Equinor, Sørlandets Kunstmuseum, Eva Bull Holtes Museum og Malmö Konstmuseum.
"Time Tree I" / opl 200 x 150 cm / 2024
"Time Tree" / opl 200 x 150 cm / 2024
"Time Tree II" / opl 200 x 150 cm / 2024
"River Tree" / opl 200 x 300 cm / 2024
"Orange with Yellow Trees " / opl 170 x 200 cm / 2024
"Overview Pink Ground" / opl 30 x 40 cm / 2024
"Daylight Hours" / opl 80 x 100 cm / 2024